Regiunile de coasta ale Italiei sunt foarte bine cunoscute pentru delicioasele retete cu fructe de mare si peste. In timp ce Sardinia urmeaza stilul traditional de pregatire, Sicilia a preluat influente nord africane puternice.
Chiar si in prezent bucataria italiana prezinta diferente intre stilul nordic si cel sudic. Fiecare regiune poarta mai departe traditia ce se reflecta in istoria ei.
Bucataria italiana se bucura de o grandioasa popularitate si de aceea este considerata una dintre cele mai vestite bucatarii din intreaga lume.De la munţi până la mare distanţa este scurtă şi datorită bogatei vieţi marine aveţi posibilitatea să gustaţi o gamă largă de specialităţi bazate pe fructe de mare. Peştele-sabie este un peşte calabrez tradiţional care este prins pe coasta dintre Bagnara şi Palmi.
Bucataria italiana este caracterizata prin flexibilitate, printr-o gama larga de ingrediente si o bogata varietate regionala a retetelor. Felurile de mancare reprezinta un element important al stilului de viata italian si reflecta in principal cultura si istoria acestui popor.
Din punct de vedere culinar, Italia este o tara a incredibilei diversitati. Felurile de mancare, ingredientele, timpul de preparare si mirodeniile se schimba radical de la o regiune la alta. Elementul constant este filozofia de baza. Mesele sunt vazute ca o ocazie pentru familie si prieteni de a se relaxa inainte de a se intoarce la agitata viata cotidiana.In ultimii ani bucataria italiana a evoluat foarte mult datorita influentei bogate din exterior care a adus savoare acesteia. Grecii antici au introdus in bucataria italiana diferite ingrediente si condimente exotice prin intermediul comertului.