Retete italiene: Peste

Peste

Regiunile de coasta ale Italiei sunt foarte bine cunoscute pentru delicioasele retete cu fructe de mare si peste. In timp ce Sardinia urmeaza stilul traditional de pregatire, Sicilia a preluat influente nord africane puternice.
Chiar si in prezent bucataria italiana prezinta diferente intre stilul nordic si cel sudic. Fiecare regiune poarta mai departe traditia ce se reflecta in istoria ei.
Bucataria italiana se bucura de o grandioasa popularitate si de aceea este considerata una dintre cele mai vestite bucatarii din intreaga lume.De la munţi până la mare distanţa este scurtă şi datorită bogatei vieţi marine aveţi posibilitatea să gustaţi o gamă largă de specialităţi bazate pe fructe de mare. Peştele-sabie este un peşte calabrez tradiţional care este prins pe coasta dintre Bagnara şi Palmi.
Bucataria italiana este caracterizata prin flexibilitate, printr-o gama larga de ingrediente si o bogata varietate regionala a retetelor. Felurile de mancare reprezinta un element important al stilului de viata italian si reflecta in principal cultura si istoria acestui popor.
Din punct de vedere culinar, Italia este o tara a incredibilei diversitati. Felurile de mancare, ingredientele, timpul de preparare si mirodeniile se schimba radical de la o regiune la alta. Elementul constant este filozofia de baza. Mesele sunt vazute ca o ocazie pentru familie si prieteni de a se relaxa inainte de a se intoarce la agitata viata cotidiana.In ultimii ani bucataria italiana a evoluat foarte mult datorita influentei bogate din exterior care a adus savoare acesteia. Grecii antici au introdus in bucataria italiana diferite ingrediente si condimente exotice prin intermediul comertului.







Retete italiene cu peste

Impepata di cozze (scoici cu sos de rosii)


 Ingredinte:
300 gr scoici    
 250 gr sos de rosii
100 ml ulei de masline 
3-4 catei de usturoi  
0.30 gr oregano
 1 legatura patrunjel tiat marunt
 sare,piper
 1 ardei iute taiat felii
4-5 felii de paine 
150 ml vin alb

Mod de preparare:

Se spala scoicile,se indeparteaza cele care sunt deschise(sunt moarte)si se pune la prajit usturoiul pana devine maro apoi se scoate
Se adauga sosul de rosii,apoi scoicile,vinul,sarea, piperul,oregano si ardeiul iute,se fierde la foc mic cu capac pina se deschid bine toate.Se pun scoicile intru-n castron se adauga patrunjelul si se servesc cu painea prajita

Salmone al pepe roso (somon cu piper rosu)

Ingredinte:

250 gr de somon proaspat(2 rondele)
1 lingurita piper rosu
 0,60 ml vin alb sec sau (sampanie)
0,50 gr unt
sare,piper
0,50 ml ulei de masline
150 gr fenel
1/2 legatura de marar(pentru decor)
0,50 gr faina

Mod de preparare:

Pentru inceput se curata pestele si se spala.Se taie  fenelul in 6 si se pune in apa clocotita cu putina sare si se fierbe 3 min.In tigaie se pune uleiul si untul si se lasa la foc mic sa se topeasca untul.Se ia somonul se usuca cu un servetel absorbant sau un prosop de bucatarie,se da prin faina si se pune la prajit,se prajeste pe ambele parti nu mai mult de 3 min,poi se adauga vinul,sarea,piperul, fenelul si piperul rosu.
Se pun in cuptor la 250 de grde timp de 20 min apoi se pune pe farfurie adaugand sosul deasupra si se decoreaza cu marar.

Orata al cartoccio(dorada la cuptor in folie de aluminiu)

Ingredinte:

1 dorada (250-300 gr)
 o crenguta de rosmarin
1/2 legature de patrunjel
2-3 catei de usturoi
0,50 ml ulei de masline 
0,30 ml vin alb sec
sare-piper


Mod de preparare:

 Se curata pestele de solzi apoi in interior se spala bine.Se baga in interior usturoiul zdrobit,patrunjelul,rozmarinul,sarea,piperul si se stropeste cu putin ulei de masline si vin.
Apoi se pune pe folie de aliminiu se stropeste din nou cu ulei si vin,se impacheteaza dupa forma pestelui si se pune intr-o tava la cuptor o jumatate de ora la 200 grade,se scoate se pune pe farfurie si se serveste.


Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu