Retete italiene: Paste

Paste

"Pastele"-"ca primul fel"

Pastele va pot ajuta chiar sa va relaxati! S-a dovedit ca nivelul ridicat al carbohidratilor din paste ajuta la producerea de serotonina in corp, substanta care va va induce o stare de calm.Pentru petreceri sau cine in familie, pastele sunt un fel de mancare care se prepara foarte repede si fara mult efort.
Sub forma de spaghetti, vermicelli, linguini, penne,ravioli sau tortellini, pastele pot fi servite ca atare, cu diverse sosuri sau pot fi ingrediente ale altor feluri de mancare, precum salatele sau budincile. Cand ne gandim la mancaruri italienesti, ne gandim la pizza si la paste. Cu peste 800 de tipuri existente in lume, pastele sunt, probabil, cele mai versatile mancaruri italiene.
Bucataria italiana e recunoscuta in intreaga lumea ca una din cele mai apreciate si mai cunoscute. Majoritatea dintre noi am gustat cel putin o data pizza, spaghete sau lasagna. In toate restaurantele mari exista de regula sortimente de paste sau pizza in meniu, insa nu de fiecare data ne permitem sa mancam la restaurant. Din fericire exista o serie de mancaruri italiene destul de usor de preparat acasa.
Inainte de a incepe efectiv sa gatesti din retetele italiene, ar fi bine sa iti faci inventarul in bucatarie si sa completezi dupa caz urmatoarea lista de
ingrediente indispensabile pentru bucataria italiana:

Vesela de calitate,Salvie proasapta,Branza parmigiano,Paste italiene
Ulei de masline, Extravirgin,Busuioc proaspat,Rozmarin proaspat
Rosii proaspete,Usturoi proaspat,mozzarella,dafin,curry.
Gorgonzola si rosii decojite(pelati)

Retete italiene cu paste




Cannelloni cu urda si spanac (Cannelloni ripieni di ricotta e spinacci)

Ingredinte:

1 punga canelloni (0,500 gr)
500 gr urda sarata
400 gr spanac
250 gr parmezan
1 kg de sos de rosii
sare, piper, ulei de masline, busuioc

Mod de preparare:

Canelloni se fierb in apa cu sare si putin ulei
Apoi se scurg de apa si se scot
Se adauga putin ulei de masline pentru a nu se lipi.
Sosul de rosii se pune la fiert cu sare
Piper si busuioc si cand se ingroasa foarte bine
Apoi se adauga spanacul, parmezanul, urda sarata pana compozitia devine groasa.
Se adauga busuiocul si se umplu cu aceasta compozitie cannelloni fierti
Apoi se pun intr-o tava, adaugandu-se inca putin sos de rosii si deasupra  parmigiano.
Se da tava la cuptor 10 minute. 

Spaghetti cu cerneala de sepie (Spaghetti al nero di sepia)

Ingrediente:
200 gr sepie
150 ml ulei de masline
400 gr spaghetti
25 ml cerneala de sepia (nero di sepia)
50 ml vin alb
4 catei de usturoi
1 ceapa rosie
sare, piper alb, patrunjel

Mod de preparare:

Spaghetele se fierb in apa cu sare.Ceapa si usturoiul se curata,se toaca marunt si se pun la prajit in uleiul de masline incins.Sepia se taie julien si se adauga la ceapa si usturoiul din tigaie
Dupa ce s-au rumenit putin se condimenteaza cu piper alb.Se lasa 5 minute pe foc, amestecand, apoi se pune vinul alb si se lasa la fiert inca 10 minute dupa care se adauga cerneala de sepie si se amesteca foarte bine inca 2 minute.
Spaghetele fierte, scurse se adauga la ingredientele din tigaie se amesteca cu grija si se ia de pe foc apoi sepun pe farfurie si  se servesc


Fluturasi cu legume (Farfalle con verdure)

Ingredinte:

120 g paste Farfalle
1 lingura ulei de masline extravirgin
1 dovlecel taiat cubulete
1 ardei gras rosu taiat cuburi
1 ceapa rosie taiata feliute
sare, piper dupa gust

Mod de preparare:

Fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj.Apoi scurgeti-le si lasati-le deoparte.Intr-o tigaie teflonata sotati in ulei de masline dovlecelul, ardeiul si ceapa.Dupa ce s-au inmuiat bine legumele din tigaie, adaugati fluturasii.Sarati si piperati dupa gust.  

Pastele servite in Italia sunt de mai multe tipuri:
Fettuccini(paste lungi) - tăiţei lungi, subţiri. Italienii le prefera, cu sos al fredo sau un sos marinat.
Rigatoni(paste scurte) - scurte, servite cu sos de roşii, garnisite cu busuioc şi pătrunjel.
Penne(paste scurte) - arată ca pastele rigatoni, dar sint foarte mici. Sunt foarte uşor de mancat şi se servesc, de preferinţa, fierte "al dente".
Tortellini - rotunde, umplute cu branza, carne sau spanac. Se servesc de regulă cu sos de roşii, iar varianta cu spanac si urda se potriveste cu un sos de carne.
Ravioli - seamana cu tortelini, doar ca au forma dreptunghiulara sau semiluna.
Gnocchi - gogoşele facuta din cartofi, făina şi ouă, care sint fierte. Se servesc alaturi de sos sau supa.
Sosurile sunt diverse:
Al fredo - smantană, puţina brânza, foarte puţin ulei. Se serveşte cu fettuccini.
Carbonara - oua, parmezan, la care se poate adăuga bacon, ciuperci.Inalte zone se pune si smantana.

Marinara - rosii, usturoi, ceapa, ulei de masline, busuioc verde.
Bolognese - sos Marinara, la care se adauagă carne de vită tocată.
Primavera - sos vegetarian cu morcovi, telina si ardei. Se poate combina cu fettuccini.
Arrabbiatta - roşii, ardei iute, usturoi
.


Tortellini con panna e prosciutto (Tortellini cu smantana si sunca)

Ingredinte:

Pentru 3 portii

0,600 gr tortellni
0,250 ml smantana (dulce)
0,50 gr unt
0,150 gr sunca taiata cubulete(sunca de praga)
0,100 gr parmigiano ras
sare,piper

Mod de preparare: 

Se pune apa intr-o oala,se pune la fiert cu putina sare,cand apa fierbe se pun tortellini si se fierb cca 4-5 min.Inte timp se pune in tigaie untul la foc mic si se topeste apoi se adauga  sunca se prajeste putin apoi se adauga smantana,sarea si piperul.Tortellini se scurg si se adauga in tigaie,se fierbe pana se ingroasa smantana,se pun pe farfure si se adauga parmigiano ras.

Gnocchi di patate con zucchine e speck



Ingredinte:

 120 gr gnocchi    
 100 gr kaiser
 0,50 ml ulei
 100 gr dovlecel taiat cubulete
 100 gr cascaval ras
 100 gr rosie proaspata
 patrunjel taiat marunt,sare,piper
 0,50 ml vin alb


Mod de preparare:

Se fierb gnocchi,se prajeste kaiserul se stinge cu vin apoi se adauga dovleacul Se prajeste bine,se pune rosia taiata cubulete se fierbe cca.5 min apoi se adauga sarea, piperul si patrunjelul. Apoi  se pin gnocchi si se amesteca bine se pun pe farfurie si se sdauga cascaval ras.
               




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu